No images found, please add some images.

LYNX_FLORINA_LANDSCAPE

← Back to the Portfolio

TITLE:                       The Lynx Mountain Resort & Casino Florina

 PROJECT:              Landscape design of The Lynx Mountain Resort & Casino Florina

CLIENT:                   Private

LOCATION:           Florina

AREA:                     6.500m2

 YEAR:                     2018-2019

 

 DESIGN TEAM:

 Landscape Design: Thanasis Polyzoidis (topio7)

Architecture:  De.Ar a r c h i t e c t s

Interior Design: thingk.interiors

Lighting Design: LUUN

Photos credit by Yiorgos Kordakis

 

DESCRIPTION

The Lynx Mountain Resort & Casino Florina is located on a hill among woodland and adjacent to an archaeological site, on a clearing between steep slopes. It has panoramic views of the city, the distant horizons, and the forest. The climate has intense temperature changes with snowfall in the winter months. The landscape design aims to create a contemporary and coherent outdoor space that is integrated to the special characteristics of the site.  The idea relies on the osmosis relationship between the site and the nature that surrounds it, on the dialogue with the linearity of the building, and on the exploitation of the distant horizons. Linear elements such as paving strips, prismatic planters with concealed linear lighting, and canopies organize the space and mark reference points in both the spring and winter snowy landscape. The new plantations enter the proposal as a “colonization” of the plant communities of the wider forest ecosystem, contributing to the ecological interconnection and the alternation of the landscape image based on the different seasons. The existing high vegetation is maintained with special care in the exploitation of the view of the distant horizons.

 


 

ΤΙΤΛΟΣ:                   The Lynx Mountain Resort & Casino Florina

 ΕΡΓΟ:                     Σχεδιασμός περιβάλλοντα χώρου Lynx Mountain Resort & Casino Florina

ΠΕΛΑΤΗΣ:                              Ιδιώτης

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:                         Φλώρινα

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ:                          6,5στρ

 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ:                    2018-2019

 

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Aρχιτεκτονική:     de.ar a r c h i t e c t s

Aρχιτεκτονικη τοπίου: θανάσης πολυζωίδης (topio7)

Interior design:   thingk.interiors

Lighting Design: LUUN

Photos credit by Yiorgos Kordakis

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 Η περιοχή μελέτης βρίσκεται  σε ένα ύψωμα σε δασώδη έκταση και σε γειτνίαση με αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για ένα πλάτωμα ανάμεσα σε πρανή με έντονη κλίση με πανοραμικές θέες προς την πόλη, τους μακρινούς ορίζοντες και το δάσος, και έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές με χιονοπτώσεις τους χειμερινούς μήνες.

Στόχος υπήρξε η δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου που διέπεται από συνοχή και σύγχρονο σχεδιασμό ώστε να συμβάλλει στην απόδοση οπτικής ταυτότητας, που ταυτόχρονα να εντάσσεται  στην τοποθεσία με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά της. Η κεντρική ιδέα της πρότασης απορρέει από την αμφίδρομη σχέση και όσμωση του οικοπέδου με τη φύση που το περικλείει και από το διάλογο με τη γραμμικότητα του κτιρίου. Γραμμικά στοιχεία όπως λωρίδες δαπεδοστρώσεων, πρισματικά παρτέρια με κρυφό γραμμικό φωτισμό και στέγαστρα οργανώνουν το χώρο και σηματοδοτούν σημεία αναφοράς τόσο στο εαρινό όσο και στο χειμερινό χιονισμένο τοπίο. Οι νέες φυτεύσεις  εισέρχονται στην πρόταση ως «αποικισμός»  των φυτοκοινωνιών του ευρύτερου δασικού οικοσυστήματος συμβάλλοντας στην οικολογική διασυνδεσιμότητα και στην εναλλαγή της εικόνας του τοπίου με βάση τις διαφορετικές εποχές. Η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση διατηρείται με ιδιαίτερη μέριμνα στην αξιοποίηση της θέας των μακρινών οριζόντων

 

 

  • Filed under: landscape, private